Stress en de ademhaling
De ademhaling leren kennen en herkennen kan belangrijk zijn voor het dagelijkse functioneren. De ademhaling vertelt veel over de geestelijke gesteldheid en hoe het met je is.1. Sneller en korter ademen bij stress
Mensen die gestrest zijn gaan vaak oppervlakkig, sneller en korter ademhalen. Ze ademen dan via de hoge borst en het middenrif is gespannen.
Dat komt doordat het lichaam zich in een stresssituatie onder invloed van stresshormonen klaar gaat maken voor actie. De spieren rondom het middenrif wordt aangespannen en de hartfrequentie gaat omhoog.
Deze manier van ademen geeft een onrustig en beklemmend gevoel. Je kan je daarnaast minder goed concentreren. De buikademhaling kost niet alleen minder energie, het werkt ook kalmerend en vermindert stress.
2. Adem dieper uit en laat een korte pauze na iedere uitademing
Probeer in een stresssituatie, bijvoorbeeld als je boos wordt, verdrietig bent, of bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek moet eens dieper uit te ademen. Telkens opnieuw steeds dieper uit te ademen.
Dan ga je vanzelf rustiger en ook dieper ademhalen. Hierdoor ontspan je zowel fysiek als geestelijk. Dit geeft een rustgevend gevoel en zelfvertrouwen.
Daarnaast is het de kunst om na elke uitademing een korte pauze te laten voordat je weer inademt. Hierdoor zal je ademhaling langzamer worden, wat bijdraagt aan een meer ontspannen gevoel.
Buikademhaling leren
Een ademhaling die kan helpen om gemakkelijker te ontspannen en je aandacht te leren richten is de middenrifademhaling / buikademhaling.
De ademhaling observeren
Naar de ademhaling kan je altijd terug gaan. Neem de ademhaling waar zoals hij is. Niks bijzonders. Gewoon in- en uitademen zoals altijd en observeer.
Ademhalingsoefeningen
De ademhaling is een voortdurend afwisselende beweging van de in- en uitademing. Een rustige beheerste ademhaling heeft een positief effect op het zenuwstelsel en organen, en ontspant lichaam en geest.
1 minuut ademhalingsoefening
Zit je vast in negatieve gedachten en gevoelens? Doe dan deze 1 minuut ademhalingsoefening.
Ademhalingsoefeningen hyperventilatie
Bij hyperventilatie krijg je teveel zuurstof binnen, doordat je te snel en te oppervlakkig ademt. Leer langer uit te ademen en pauzes te laten na iedere uitademing.
Waarom ademhalingsoefeningen?
De mens die controle heeft over zijn adem, heeft controle over zijn denken en voelen.