Hoe kan je mindfulness oefenen?
Het leren beoefenen van mindfulness is een kwestie van veel oefenen. Het oefenen is te onderscheiden in twee varianten. Formeel oefenen en informeel oefenen.
Bij de formele oefeningen neem je dagelijks de tijd en de ruimte om specifieke oefeningen te doen.
Bij de niet-formele oefeningen ga je mindfulness toepassen in het dagelijkse leven. De oefeningen kun je toepassen op ieder moment van de dag, waar je ook bent of met wie je ook bent.
Informele mindfulness oefeningen
Bij de niet-formele oefeningen ga je mindfulness toepassen in het dagelijkse leven. De oefeningen kun je toepassen op ieder moment van de dag, waar je ook bent of met wie je ook bent. In de stad, thuis, op de sportclub, op je werk, in gesprek met een vriend of vriendin, terwijl je je kind naar bed brengt of boodschappen doet in de supermarkt.
Tijdens informele oefeningen wordt je bewust van je doen en laten. Je gaat trainen om bewust stil te staan bij gedachten, gevoelens, wat je kan waarnemen in je lichaam en je bewust richten op je zintuigen. Door dit met regelmaat te trainen wordt je steeds bewuster en opmerkzamer in het dagelijks leven.
Informeel oefenen is daarnaast zeer belangrijk naast je formele oefeningen. Het gaat ervoor zorgen dat je oefeningen gaat internaliseren en uiteindelijk als tweede natuur gaat toepassen in het dagelijks leven. Je kunt jezelf dagelijks trainen door onderstaande oefeningen te doen.
- je ontbijt eten
- naar je werk gaan
- je haren kammen
- je kinderen naar bed brengen
- de krant of een boek lezen
- opstaan
- tanden poetsen
- scheren
- jezelf opmaken
- buiten lopen
- bij vrienden zijn
- je collega’s groeten
- verschillende werkzaamheden verrichten
- boodschappen doen
- in de rij voor de kassa staan
- koffie zetten en drinken
- de avondmaaltijd bereiden
- de kinderen voorlezen
Formele mindfulness oefeningen
Bij de formele oefeningen neem je dagelijks de tijd en de ruimte om specifieke oefeningen te doen.
1. De lichaamsscan of bodyscan
Het zijn oefeningen om signalen van je lichaam beter te leren (her)kennen, je volledig bewust zijn van je lichaam, of je nu moe bent of goed in conditie. De essentie is veranderingen opmerken.
2. De zitmeditatie
Dit is een oefening waarbij je bewust gaat zitten en ademhaling gaat volgen voor gedurende een vastgestelde tijd. Als we gaan zitten voor de zitmeditatie dan nemen we voor, om serieus, met een vaste mindset te gaan zitten.
We zetten ons in, om telkens terug te keren naar onze ademhaling. Of we nou afdwalen in gedachten, onze gevoelens met ons op de loop gaan, er (on-)prettige lichaamssensaties zijn of afleidingen door omgevingsgeluiden. Telkens keren we terug naar de ademhaling.
Daarbij glimlachen we naar onszelf. Het is accepteren dat we een ongetrainde mindset hebben en dat we nu eenmaal vaak afdwalen. De aanhouder zal winnen. Lach naar jezelf. Wees vriendelijk. En ga terug met je aandacht naar de ademhaling.
3. Oefeningen met beweging (houdingen uit de yoga)
Hierbij leer je het lichaam in beweging te observeren met aandacht, zonder oordeel. Het gaat er daarbij niet om zover mogelijk in een houding te komen. Observeer wat je wel kan. En ontdek wat je nog niet aan.
Als we iets niet kunnen, duw daar dan niet doorheen. Maar ga juist eens iets terug in de houding. Observeer waar de beperking / verknoping zit. Adem daar is naar toe. Probeer ruimte te vinden. Hoe is dat?
Tijdens de lichaamshoudingen zal je steeds bewuster worden van je (on)mogelijkheden. Het verdiepen van de ademhaling is daarbij een belangrijk instrument, om te leren loslaten en je middenrif vrijer te laten ademen. Ruimte in je lichaam is te vinden door spiergroepen te ontspannen. Vrij te ademen en te voelen wat binnen jou mogelijkheden ligt.
4. Loopmeditatie
Hierbij wordt er in vertraging gelopen waarbij de aandacht gericht is op het lopen. Iedere stap bewust, traag. Er wordt dus zeer langzaam gelopen, bewust.
Elke beweging is tijdens het lopen vertraagt. Van het optrekken van de voet, de enkel, het been. Naar het draaien vanuit het bekkengebied, het been iets naar voren, de been en voet weer langzaam naar de grond plaatsen. Waarbij de enkel en voet zijn plaats vindt op de grond. En langzaam het gewicht wordt verplaatst.
Tijdens loopmeditatie is er geen enkel moment waarin je stilstaat. Je blijft dus consequent heel langzaam en traag in beweging.
Mindfulness een inleiding
Mindfulness: Bewust zijn van alles wat zich voordoet in het hier en nu, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen.
Moeite met concentreren
Waarom en wat kan je er tegen doen? Mindfulness helpt om beter te concentreren en aandacht te ontwikkelen.
Wat is mindfulness?
Mindfulness is kort gezegd bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel.
Belangrijke aandachtspunten bij mindfulness
Zeven onderdelen: Niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, aanvaarding en loslaten.
Meditatiehouding
Zitten doen we allemaal, daar is niets bijzonders aan. Maar bewust zitten is heel iets anders.
Mindfulness oefeningen
Wat is het verschil tussen mindfulness-, ontspannings- en meditatie oefeningen?
Wat oefen je bij mindfulness?
Aandacht continueren, verleggen en observeren zonder (ver)oordeel. In combinatie met ademhalings-, meditatie- en ontspanningstechnieken.
Waarom mindfulness?
Mindfulness helpt om anders om te leren gaan met stress, emoties, (pieker)gedachten en pijn.
Is mindfulness zweverig?
Mindfulness is een oefening om aandachtig te werken in het hier in-het-nu.
Mindfulness meditatie
Wat is het en waar helpt het bij?
Tips mindfulness yoga
Praktische tips en handvatten.
Ongemak leren verdragen
Hoe leer je ongemak verdragen? En waarom is dat zinvol?