Moeite met concentreren

Hoe prettig zou je het vinden om s’avonds te kunnen vertellen wat je allemaal gedaan hebt die dag? Dat je hebt genoten van de dingen die je gedaan hebt (hoe klein ze ook zijn)? Dat je opmerkzaam bent geweest. Dat het concentreren geen moeite meer kost. Nieuwe details hebt gezien, die je voorheen altijd voorbij gingen? Dat je mensen hebt ontmoet waarbij je het contact hebt gevoed? Bij mindfulness train je het volhouden van de aandacht, zodat concentreren geen moeite meer kost.

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

Trainen van de aandacht

Het doel van het beoefenen van mindfulness is het trainen van het volhouden van je aandacht. Je gaat leren om je beter te concentreren. Daarnaast gaat de beoefening van mindfulness helpen je concentratie te vergroten, zodat je in een situatie kunt reageren vanuit een keuze in plaats vanuit automatismen. Bij mindfulness staat het trainen van de concentratie centraal en je leert je concentratie gericht en bewust te verplaatsen. Je doet dat met een kalme en vriendelijke mindsetting.  

Onbewust leven

Het is een voorbeeld die vaak in de mindfulness boeken en cursussen wordt beschreven. In de auto rijdt je vaak kilometers lang ‘op de automatische piloot’, zonder er feitelijk van bewust te zijn van wat je doet. Je rijd onbewust. Je bent er tijdens het autorijden niet echt bij. De kinderen maken ruzie op de achterbank. Het is druk op de weg en medeweggebruikers irriteren je. Je bent nog bezig met je werk of het gesprek wat je net gevoerd hebt.  Je bent aan het bedenken wat je straks nog moet of wil gaan doen. Kort gezegd je bent er niet echt bij. Je doet van alles en nog wat, behalve bewust autorijden. Het stuur wat je in je handen hebt, de rem of juist het gaspedaal wat je indrukt. De geur die je ruikt. Of het landschap wat je voorbij rijd. Het gaat je meestal voorbij en je kan ‘kilometers ver weg zijn’ zonder het te weten.
Thuis of op je werk. Je loopt in je leven vele kilometers zonder dat je bewust bent wat je op dat moment doet. Gelukkig gebeurt er meestal niets.
   

Met je gedachten ergens anders

Je staat in een rij voor de kassa en zet je verstand op nul. Je wilt niet weten hoe lang je nog moet wachten. Je bent met gedachten naar datgene wat je nog moet doen of had moeten doen. Zaken die je meestal vooral niet moet vergeten en wat je absoluut niet wilt doen, bijvoorbeeld luisteren naar een persoon die iets vervelends gezegd heeft, denken aan het weekend waar je op verheugt of aan het weekend wat door de regen verknald werd.
Veel mensen leven een groot deel op de automatische piloot en zijn zich er soms over verbaasd de ze zo weinig mee maken, of dat het leven zelfs saai kan zijn.
 

Leven op de automatische piloot

Wanneer je onbewust leeft op automatische patronen dan is de kans groot dan je ongemerkt oude patronen in gang zet van gebeurtenissen, gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens (waar je weinig van bewust bent) die meestal niet helpen en tot verslechtering van de stemming leiden. Je herleeft oude ervaringen, je plant voor de zoveelste keer hetzelfde gesprek dat je voor de honderd keer met jezelf gevoerd hebben. Je weet zeker dat de ander zo zal reageren. Je hebt niet het vermogen om het eens anders te doen. De automatische patronen zorgen ervoor dat je onbewust leeft. Het geeft ons bevestiging in ons denken dat dingen nu eenmaal zo zijn en niet/nooit zullen veranderen. En dan vraag je in wanhoop en onmacht aan de ander en de wereld dat zij veranderen. Want als dat gebeurd dan zal ons leven veranderen. Werkte het maar zo.  

Bewust leren waarnemen

Door ons meer bewust te worden van onze gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen van moment tot moment, geef je jezelf de mogelijkheid een grotere vrijheid en keuze te hebben. Je hoeft niet meer in dezelfde oude (denk) patronen terecht te komen die de problemen in het verleden veroorzaakt hebben.