Het gaat niet goed
Als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat is het belangrijk te herkennen, wat er niet goed gaat. Door zicht te krijgen op je klachten kan er bewustwording optreden.
Je gaat herkennen wanneer bepaalde klachten optreden. Je hebt bijvoorbeeld last van lichamelijke, psychische en gedragsmatige klachten. Kenmerken dat het niet goed gaat kunnen zijn dat je negatiever denkt, piekert en dat je een rusteloos gevoel hebt.
Naar mijn ervaring begint verandering altijd bij bewustwording. Vanuit herkenning kan je gaan leren andere (gezondere) keuzes te maken. Dit artikel gaat over het leren herkennen wat er niet goed gaat en wat er dan met jou gebeurd.
Wanneer het niet goed gaat veranderd mijn denkwijze
Als het niet goed gaat krijg ik een negatieve houding en ik denk steeds dat alles slecht zal aflopen. Ik heb dan negatieve verwachtingen. De goeden dingen zie ik over het hoofd en ik denk dan dat ik een slechts mens ben.
Als het niet goed gaat denk ik dat andere een hekel aan mij hebben. Het vertrouwen in mijzelf en anderen verlies ik. Ik heb de neiging om te vervallen in negatieve gedachten patronen en eindeloos te piekeren. Om het ongelukkige en onrustige gevoel te onderdrukken heb ik de behoefte aan kortstondig geluk.
Bijvoorbeeld door te eten, alcohol te drinken of eindeloos spelletjes op mijn telefoon te spelen. Als het niet goed gaat pieker ik meer en ik heb moeite om de verbanden te zien tussen de verschillende gedachten stromen. Ik heb dan ook het gevoel overspoeld te worden.
Ik ga steeds meer in uiterste denken en ik heb gedachten die niet helpend zijn. Wanneer het niet goed gaat verslechtert de situatie alleen maar.
- piekeren
- gevoel van angst en onrust
- hartkloppingen
- snel of warrig denken
- trillen
- paniekerig voelen
- depressieve gevoelens en somberheid
- een toename van negatieve dachten over jezelf
- gevoel van haast en druk
- hyperventilatie
- zweten en trillen
- geen controle over verslavingsgedrag
- kort ademen
- geen doorzettingsvermogen
- spanningen bij de maag en de darmen
- chronische hoofdpijn
- hoge bloeddruk
- onzekerheid
- lichamelijke klachten rug-, nek- en schouder
- negatieve gedachten
- uitputting, verveling, frustratie, ontevredenheid
Er ontstaan problemen op het werk, ik zonder mij meer af of ik heb eerder ruzies met anderen als het niet goed gaat
Als het niet goed gaat stel ik werk taken uit of ik doe juist veelte veel. Ik heb dan het gevoel dat ik de gezonde balans kwijt ben tussen activiteit en passiviteit. Ik ben bijvoorbeeld gehaast, druk en ik voel me onrustig.
Doordat ik gestrest ben, heb ik eerder conflicten met mijn partner of in contact met anderen. Ik ben dan korter af naar mijn kinderen en ik kan ze niet de aandacht en liefde geven die ik zou willen geven. Als het niet goed gaat heb ik minder behoefte om familie of vrienden te zien. Ik ben daarnaast niet assertief in het uitzoeken van dingen.
Mijn huishouden verslonst en ik kan niet de energie vinden om met de huishoudelijke taken aan de slag te gaan. De post stapelt op en er zouden financiële problemen kunnen ontstaan. Ik laat problemen liggen en bij deze problemen heb ik het gevoel dat ze boven mijn hoofd uit groeien.
- geduldig zijn
- verantwoorde keuzes kunnen maken
- een ontspannen (buik)ademhaling
- afstand kunnen nemen van emoties, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen
- minder oordelen
- steeds beter weten wat er van moment tot moment met je gebeurd
- weten wat goed voor je is
- betere gezondheid
- meer doorzettingsvermogen
- tevredenheid
- openstaan voor nieuwe informatie
- positieve gedachten
- vertrouwen in jezelf
- bij jezelf kunnen blijven, je niet laten meeslepen
- overzicht hebben en kunnen bewaren
- de tijd kunnen nemen om naar jezelf te luisteren en aan jezelf te werken
- uitgerust gevoel, blij
- voldoening
Mijn gevoelens veranderen als het niet goed gaat
Als het niet goed gaat voel ik mij neerslachtig, huilerig, boos, kwaad, gefrustreerd, bang, angstig, paniekerig en ik heb het gevoel het niet goed te kunnen doen. Door mijn overactiviteit of juist passiviteit heb ik faalgevoelens, ben ik teleurgesteld of juist overdreven optimistisch en blij.
Ook kan het voorkomen dat ik juist weinig gevoelens heb en dat ik het gevoel heb afgestompt te zijn. Over het algemeen gezien heb ik meer negatieve gevoelens dan positieve gevoelens op een dag. Voor mij zijn dit duidelijk kenmerken dat het niet goed met mij gaat.
Mijn gedrag veranderend als het niet goed gaat
Ik heb de neiging om mij terug te trekken als het niet goed gaat. Ik verwaarloos sociale contacten. Ik stop met dingen die ik leuk vind en ik blijf bijvoorbeeld langer in bed blijven liggen. Ik kan de neiging hebben teveel of juist te weinig eten. En daarbij gaat mijn voorkeur uit naar ongezond eten en ongezonde leefpatronen.
Als het niet goed gaat heb ik de neiging om mijn negatieve gevoelens te verdoven door gedrag wat een tijdelijk goed gevoel geeft, bijvoorbeeld alcohol drinken, eten, gamen, gokken, seks, spelletje op de computer, smartphone of tablet. Als het langere tijd slecht met mij gaat begint mijn lichamelijke verzorging te verslonzen.
Ik heb dan geen zin om mij te scheren, schone kleding aan te trekken of mij netjes te maken. Als het minder goed gaat heb ik de neiging voornamelijk binnen te willen blijven en ik heb geen zin om activiteiten te ondernemen.
Als het niet goed gaat, heb ik nare lichamelijke sensaties
Ik voel mij gespannen en rusteloos als het niet goed gaat. Er zijn dan spanningen in mijn lichaam, ik heb pijn in bijvoorbeeld de rug, de nek. Daarnaast zijn mijn maag en darm van streek. Ik voel mij misselijk en mijn buik is hard en gespannen.
Ook kan het voorkomen dat ik aan de diarree ben of dat ik juist last heb van obstipatie. Als het niet goed gaat kunnen er hoofdpijnklachten ontstaan, zware migraine aanvallen en ik heb veel behoefte om suiker en vet te eten.
Ik heb energieschommelingen. Soms heel weinig energie en dan juist weer heel veel. S’morgens sta ik al met vervelende sensaties op, waardoor ik moeite heb om op te staan. Het liefst zou ik de hele dag in bed blijven liggen.
Is stress ongezond?
Integendeel: ieder mens heeft juist een bepaalde hoeveelheid stress en spanning nodig om goed te functioneren.
Hoe lang duurt stress?
Hoe langer en hoe heviger de stress duurt, des te meer tijd heeft het lichaam nodig om te herstellen.
Wat gebeurt er bij stress in de hersenen?
Het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd en het hormonale systeem.
Traumatische ervaring
Wanneer is iets traumatisch? Welke therapie vormen zijn er? Hoe gaan die therapieën helpen om het trauma te verwerken?
Wat gebeurd er in het lichaam bij stress?
Zoals een soldaat het omschreef: “Het is alsof ik op duizend toeren zit, terwijl iedereen om me heen kalmpjes dertig toeren draait. Ik voel me opgefokt en kan me nergens ontladen.”
Omgaan met stress en spanning
Leren om anders met stress en spanning om te gaan door: Voelen, denken & doen.
Negatieve stress. Uit balans hoe kom je weer in balans?
Het stress schema: Wat gebeurd er? Hoe reageer je daarop? En hoe vind je balans?
Stress klachten
De bekendste symptomen bij burnout en stress klachten.
Gespannen buik stress
Hoe komt het? Wat is het? En 9 tips om anders met een gespannen buik bij stress om te gaan.
Waardoor stress
Wat is de reden dat je stress ervaart? En hoe krijg je belasting en belastbaarheid weer in balans?
Ik voel mij gestrest
Wat is stress en wat kan je er aan doen?