Ik voel mij gestrest
Anders leren omgaan met stress is een hele kunst. Het is belangrijk om zicht te krijgen op wat stress met je doet, waarom je in specifieke situaties stress ervaart en hoe je met deze stress anders kan leren omgaan.
Het is belangrijk om te realiseren dat ieder mens een soort stress weegschaal heeft, waarbij het bij een bepaalde hoeveelheid stress nog goed met je gaat, maar als er teveel stress is dat de stress weegschaal dan uit balans is.
Door jou weegschaal te leren kennen, kan je ervoor leren zorgen dat stress en ontspanning in balans blijft, zodat ook jouw leven in balans blijft.
Stress betekent niets anders dan spanning of druk
Van oorsprong is het een term uit de bouw: stress is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iets (of iemand) aan kan. Zelfs metaal krijgt haarscheurtjes als het te eenzijdig of constant wordt belast. Dat geldt dus ook voor mensen.
Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk: een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is een hele natuurlijke, en ook gezonde reactie van het lichaam. Op het werk helpt gezonde stress je om goed te presteren.
Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. De spanning maakt het lichaam ook klaar voor actie en dat is nodig om te kunnen reageren op bedreigende situaties.
Problemen ontstaan wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht
Op dat moment zijn de eisen die aan jou worden gesteld of die je aan jezelf stelt groter dan wat je aankunt. Het evenwicht tussen de factoren die spanning veroorzaken, stressoren, en jouw mogelijkheden om stress te voorkomen of er mee om te gaan slaat door naar de verkeerde kant.
Een verstoring van dat evenwicht kan veroorzaakt worden door een te grote draaglast of een te kleine draagkracht. Bij een te grote draaglast is er sprake van eisen en oorzaken buiten jezelf als persoon. Deze belastende omstandigheden kunnen heel verschillend zijn: variërend van alledaagse stress-situaties tot ingrijpende levensgebeurtenissen.
Is stress ongezond?
Integendeel: ieder mens heeft juist een bepaalde hoeveelheid stress en spanning nodig om goed te functioneren.
Hoe lang duurt stress?
Hoe langer en hoe heviger de stress duurt, des te meer tijd heeft het lichaam nodig om te herstellen.
Wat gebeurt er bij stress in de hersenen?
Het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd en het hormonale systeem.
Traumatische ervaring
Wanneer is iets traumatisch? Welke therapie vormen zijn er? Hoe gaan die therapieën helpen om het trauma te verwerken?
Wat gebeurd er in het lichaam bij stress?
Zoals een soldaat het omschreef: “Het is alsof ik op duizend toeren zit, terwijl iedereen om me heen kalmpjes dertig toeren draait. Ik voel me opgefokt en kan me nergens ontladen.”
Omgaan met stress en spanning
Leren om anders met stress en spanning om te gaan door: Voelen, denken & doen.
Negatieve stress. Uit balans hoe kom je weer in balans?
Het stress schema: Wat gebeurd er? Hoe reageer je daarop? En hoe vind je balans?
Stress klachten
De bekendste symptomen bij burnout en stress klachten.
Gespannen buik stress
Hoe komt het? Wat is het? En 9 tips om anders met een gespannen buik bij stress om te gaan.
Waardoor stress
Wat is de reden dat je stress ervaart? En hoe krijg je belasting en belastbaarheid weer in balans?
Het gaat niet goed
Leren herkennen wat stress met je doet. Zodat je vanuit herkenning (gezondere) keuzes kan maken.