Stress lichaam

Bij meerdere wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat het gehalte van adrenaline, cortisol en serotonine in het bloed significant hoger is bij mensen die langdurig en herhaaldelijk onder zware stress staan.

Zoals een soldaat het omschreef: “Het is alsof ik op duizend toeren zit, terwijl iedereen om me heen kalmpjes dertig toeren draait. Ik voel me opgefokt en kan me nergens ontladen.” Door de adrenaline schommelingen kan het voelen alsof het stress lichaam draait op duizend toeren.

 

Afspraak maken of meer informatie?

Contactformulier06-48115597rfh.tobe@gmail.com

 

 

Disbalans in de hersenen

De meeste mensen hebben zo’n adrenalineroes wel eens ervaren en normaliter doe je het daarna wat rustiger aan, pak je het gewone leven weer op en komen we tot rust. Helaas gaat dit niet op voor mensen die langdurig en herhaaldelijk onder zware stress staan. In die gevallen raakt het lichaam gewend aan het produceren van adrenaline en cortisol, waardoor de basisproductie van deze hormonen wordt verhoogd. Door deze verhoging is het lichaam niet in staat zijn natuurlijke ritme van opwinding en rust te volgen. Er is dan sprake van chronische stress met een biochemische disbalans in de hersenen.  

Trillen bij stress, angst of paniek

In ons lichaam is daarnaast het verschijnsel van onwillekeurig trillen als we bang of nerveus zijn, en soms ook als we kwaad zijn. Je ziet het ook terug in onze taal: ‘Ik trilde van woede’, ‘Met knikkende knieën’ en ‘met angst en beven’. Waarom doet ons lichaam dat? In wezen is het een natuurlijke methode van het lichaam ter ontlading van extreme spanning en het hoge gehalte aan chemische stoffen tijdens en vlak na een stressvolle situatie. Door het proces van trillen ontlaadt het lichaam de overtollige spanning en keert het terug tot een toestand van rust en ontspanning. Bij zoogdieren zie je dit proces ook gebeuren na een stressvolle situatie.  

Onderdrukken van spanning

Wij mensen hebben echter onszelf aangeleerd om dit trillen te onderdrukken. Als wij nerveus of opgewonden raken en dus gespannen zijn proberen we juist niet te trillen. We zijn bang dat andere dat opvatten als een teken van zwakte of angst. Deze zelfcontrole brengt het lichaam en denken in conflict. Het lichaam wil trillen om de overtollige energie te ontladen, maar het hoofd houd het tegen. Doordat het hoofd meestal de baas is zoekt het lichaam een andere manier om met deze spanning om te gaan. Het spant spieren aan om op een later tijdstip te ontspannen. Als de samengetrokken spieren daar geen gelegenheid voor krijgen ontstaat er een chronische toestand van spanning in het lichaam.

Praktijk gesloten
Heropening herfst 2024

Beste bezoeker / client,

De praktijk is gesloten wegens mijn sabbatical.

Na de zomer van 2024 wil ik mijn praktijkwerkzaamheden hervatten.
Dat zal zijn als ik een nieuwe ruimte heb gevonden en ingericht.

Als er een concrete openingsdatum is, zal dat hier vermeld worden.

Met hartelijke groet,

Rene Tobe

Praktijkhouder & therapeut

You have Successfully Subscribed!