Ik weet het niet meer
Als je last hebt van depressieve gevoelens, je eenzaam voelt, erg verdrietig bent, bang bent, of heel erg boos kan je het gevoel krijgen dat je geen oplossingen meer ziet. Je kan dan al gauw de gedachten krijgen “ik weet het niet meer”.
Deze “ik weet het niet meer” gedachte kan zo sterk worden dat hij letterlijk al je levenskracht en mogelijkheden om te dromen en kansen te zien weghaalt. Je hebt dan het gevoel alleen nog maar problemen te hebben.
Een overvloed aan prikkels
Veel mensen kennen op een bepaalde manier dit gevoel. In de huidige tijd hebben veel mensen moeite om keuzes te maken en hun dag goed in te delen. Weten wat je wilt en overzicht bewaren is een hele kunst.
Er is een overvloed een prikkels, dingen die je moet doen of denkt te moeten doen. We leven in een maatschappij met eindeloze keuzes. Voordat je het weet is de dag weer voorbij en ben je niet toegekomen aan zaken die belangrijk voor je zijn.
Je hebt doelen nagejaagd die op het eerste gezicht misschien van belang leken, maar bij nader inzien niet echt toe deden of niet nodig waren geweest als je iets eerder maatregelen had getroffen. Je kan hierdoor voor het dilemma komen staan “ik weet het niet meer”.
Doelen opstellen met SMART
Het nut van doelen stellen is dat ze sturing geven. Ze geven handvatten aan de gedachten “ik weet het niet meer”. Op het moment dat je helder hebt wat je wilt doen, is het risico dat je afgeleid wordt en het niet meer weet kleiner;
Kort gezegd moeten doelen SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
- Beschrijf je doelen in concrete gedragstermen, dus zo dat je precies weet wat je moet doen om je doelen te behalen
- Zorg dat je doel toetsbaar is, dat wil zeggen dat je het kunt evalueren.
- Formuleer je doelen in positieve bewoordingen: benoem niet wat je niet wilt, maar benoem juist dat wat je wel wilt.
- Zorg dat er een tijdspad is: deel het lange termijn doel op in kortere termijn doelen en dat mogelijk weer in nog kleinere stappen.
- Zorg dat je doel haalbaar is, voor je eraan begint moet je zeker weten dat je doel weliswaar een uitdaging is, maar dat je het in principe moet kunnen halen.
- Vermijd vage doelen bijvoorbeeld: “perfect zijn”.
- Zorg dat het in jou mogelijkheden ligt om het doel te halen en dat je niet afhankelijk bent van iemands min of meer toevallige medewerking.
- Zorg dat jij achter je doel staat. Probeer niet een doel te halen, omdat het leuk is voor anderen of omdat je denk dat andere vinden dat het zo hoort.
Weten hoe je het wel wilt
Hoe komt het toch dat wel altijd druk zijn, maar meestal niet met de zaken die we echt belangrijk vinden? Het gevoel dat de tijd tussen onze vingers weg glipt. Geen grip, geen regie. Time management – goeroe Stephan Covery geeft aan dat het niet nodig is om de tijd naar je hand te zetten, doch, je kunt veel beter de tijd zetten naar je hart / de wijze in je. Te weten hoe je het wel wilt, in plaats van hoe je het niet meer wilt. Bepaal daarom wat voor jou belangrijk is in jouw leven en richt je daarop. Dat is je koers, dat is je kompas en (kom)passie. Bijvoorbeeld: ik vind geluk, persoonlijke ontwikkeling, milieu, sociale contacten, gezondheid, carriere, enz. belangrijk. Dat is mijn koers, hier wil ik mijn energie en tijd aan besteden. Als je namelijk weet wat je wilt en weet wat goed voor je is, kan je ervoor zorgen dat de gedachte “ik weet het niet meer” om wordt gebogen naar “ik weet het weer”!Inzicht in je leven
Prioriteiten leren stellen met DUVA
Per dag zijn er diverse activiteiten die gedaan moeten worden. Er kunnen zoveel activiteiten op je lijstje staan dat je het niet meer weet. Een valkuil kan dan zijn dat je teveel dingen wil aanpakken of dat je de activiteiten indeelt op prioriteit en lukraak ergens begint . Dit kan ervoor zorgen dat je planning in de war komt. De DUVA methode is een hulpmiddel bij planning. Je kunt jezelf de volgende stellen voordat je iets in jouw planning opneemt:D – Doen?
Dit zijn activiteiten die belangrijk en urgent zijn. Wanneer je deze activiteiten niet uit zou voeren heeft dit onmiddellijk een consequentie. Voor deze taak moet je de tijd nemen die nodig is.U – Uitstellen?
Dit zijn activiteiten die belangrijk voor je zijn, maar die je ook op een later ingepland tijdstip kan worden gedaan. Dat betekent dat deze activiteiten kunnen worden uitgesteld. De begin en eindtijd van deze activiteit zou je kunnen inplannen.V – Vuilnisbak?
Dit zijn activiteiten waar je of vanaf kunt zien, waaraan niets verloren gaat wanneer je het niet doen, of waarbij de opbrengsten van de activiteit niet in verhouding staat tot de extra inspanning die geleverd wordt.A – Anderen?
Dit zijn activiteiten die wel moeten gebeuren, maar die niet persé door jezelf gedaan moeten worden. Deze taken zijn wellicht overdraagbaar aan anderen.Burnout oorzaken
Deze 3 oorzaken hebben ervoor gezorgd dat je een burnout hebt ontwikkeld.
Burnout symptomen
Een overzicht van de meest voorkomende burnout symptomen.
Depressie
Kort en krachtige uitleg om een depressie te herkennen. En 12 adviezen om goed van een depressie te herstellen.
Yoga depressie
De 8 redenen waarom yoga helpt om depressieve klachten te verminderen.
Mindfulness verslaving
Bij mindfulness leer je je aandacht richten en weer bewust keuzes te maken. Gedrag om te buigen en te stoppen met je verslaving.
Angst- en paniekklachten
De symptomen van angst- en paniekklachten. En daarbij de bijhorende behandelmethodieken om jouw angst- en paniekklachten te veranderen.
Verslaving negatieve gedachten
De definitie over wanneer ben je verslaafd bent. Met daarbij uitleg over de verslavingscirkel en wat je kan doen om jouw verslavingsgedrag te doorbreken.
Zelfbeeld
Ons zelfbeeld is heel belangrijk, het vormt de basis van ons handelen en het bepaalt hoe wij met andere communiceren.
Schematherapie
Schematherapie geeft handvatten om gedrag te verklaren en te veranderen. Ouder-kind-wijze volwassene schema.
Waarom stel ik alles uit?
Uitstelgedrag komt veel voor. Wanneer wel of niet nuttig? En hoe kan je voorkomen dat je alles uitstelt?
Ik vind mezelf lelijk
Wat te doen als je jezelf lelijk vindt? Hoe kan je leren omgaan met dit soort gedachten?
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve therapie (CGT) gaat over de gekleurde bril die jouw betekenisverlening bepaalt. CGT kan zeer effectief werken bij psychische klachten.
Burnout herstel
Een zoektocht naar herstel van burnout en overspannen zijn. Praktische tips voor de beste aanpak voor het herstellen van een burnout.
Motiverend coachen, hoe doe je dat?
Motiverend coachen door ondersteunende, rationele gedachten te ontwikkelen. Een goede coach kijkt verder en is positief ingesteld.
Het verleden accepteren en het nu anders doen
Wat is geweest daar hebben we geen invloed meer op. Je kan wel leren het nu anders te doen.
Burnout
Het herstel van een burnout verloopt in drie fasen. In iedere fase zijn er dingen die je kunt doen om het herstel van een burnout te bevorderen.
Ik ben vaak bang en angstig
Anders leren omgaan met angst en paniek. Zodat je tot de conclusie kan komen: Ik heb angst, maar ik ben het niet.
Ik kan mijn scheiding niet verwerken
Een scheiding kan als een geweldige schokgolf zijn die nog na dreunt. Bepaalde zekerheden zijn opeens niet meer zeker en soms kan het lang duren voordat herstel optreed.
Ik voel mij somber en verdrietig
Vijf tips om anders met sombere en verdrietige gevoelens om te gaan.
Ik heb problemen op mijn werk
Meestal is werken leuk. Maar veel mensen hebben vroeg of laat kleinere of grote problemen op hun werk.